Thursday, April 28, 2011

(^_^) keSian kaKak saYa (^_^)

semalam 27 April 2011 ..

baru je bersembang dengan dia tanya pasal kandungan dia OK ke tak..

then dia kata semua OK cuma tghari semlm ada mcm darah-darah skit kuar..

so dia ingat darah biasa je skit2..siap-siap nak g hospital tup-tup kakak saya bleeding banyak & satu ketulan besar kuar...

bila mendengar suaranya hati ku menjadi sayu..ku mengerti perasaan mu kak..

tapi ku tak pernah lagi mengalami situasi sebegitu..

suNor harap kak liLy tabah..

mungkin tuhan lebih sayangkan dia..dia akan doakan kak liLy di sana nanti...

arini 28 April 2011

Doctor terpaksa melalukan DNC untuk kak liLy..

tahan sikit ye kak..

suNor tau mende tu sakit sbb suNor pun pernah buat jugak sebelum ini.. 

bertahan ye sayang....

tuhan lebih sayangkan dia yang telah berusia 4 bulan..

Ya ALLAH tabahkan kakakku ROSLAILI CHE WAIL dalam menempuh dugaan MU ini...

AMIN 

(^_^) Busy BoDy (^_^)

Ada hok tanya – g dok ktha UUM malam ni???


Ada hok tanya lagi– g KL ke suNor weekend ni???

Ada sorang lagi tanya – ada treatment mende spital minggu ni???


Dan lagi sorang nanya – balik kg eh arini ni???

Kan cuti panjang ni dok kang takdop plan g memana!!!!!!!!


Hey semua !!!!!

aku dok g mana-mana pun minggu ni duk rumah main ngan Angelina je la !!!

paham dok!!!!

Beng buat serabut otak aku lah duk tnya soalan-soalan nonsense…bnyk mende lagi keje aku nak kena siap..

mu orang seme nak bercuti ke,

nak guling bating ke..

nok duk kekeng koyok ke..

aku dok kisoh pung…


Mode: kebekmudan...nak kekoh orang je waser…ada je mende hok nok spoil mood aku..

(^_^) frustrated (^_^)

Kadang-kadang kita nk memahami seseorang..

Tapi kenapa dia tak memahami diri dia sendiri?

Kadang-kadang kita cuba memahami seseorang..

Tapi kenapa senang benar dia menyakiti?

Kadang-kadang kita rindu..

Tapi kenapa dia dengan benar melupai?

Kadang-kadang kita memerlu..

Tapi kenapa sukar benar dia disisi?

Kadang-kadang kita berduka..

Tapi kenapa tegar hati tidak menemani?

kenapaaaaaaaaaaa ??????????????

cHeckliSt tHis week : 24-28 April 2011

Checklist this week
    pendek kata dok menang tgn & tunggang langgang
    aku sejak akhir-akhir ni- serabut dan frust dgn life sndri
    =(
  1. Progress Penerbitan Buku Moluska60%~~ 5 muka surat je gerok minggu ni..ok lah 1 hari 1 page: sorri Prof...
  2. Progress paperwork sampling & bengkel- DONE
  3. Penetapan SKT 2011- DONE
  4. Dapatkan Sebutharga pembelian asset 2011 dari supplier - DONE
  5. Netball – skip training pagi sbb boss tak bagi pelepasan dgn alasan bebanan kerja segunung tuttttttt
  6. Emosiunbalanced tp beronok-ronok..:P
    7.    Misi pencarian BB – erkkkk belum sempat ( benornya taknak bazir sbb takdop pitiss..wakakakak)

    8.    Misi menambah power mata ripit - NOT YETTTTT

Kesimpulan: point 7 & 8 kena hold dulu sampai ekonomi kukuh..:P

Wednesday, April 27, 2011

(^_^) Bila Cinta Didusta (^_^)

layanzzzzzz......

kata hati: ermmmm naper suNor...

suNor : entah la suNor pun tak tau..

kata hati: suNor ada problem ke???share ah ngan hati..

suNor: buat apa nak buka pekung di dada..sedangkan hati dah tau segalanya..nape hatii nak tnya lagi..hati ni saje ye buat suNor kebekmudan....

kata hati: oklah saya bg suNor dengar lagu ni ah tapi suNor jaga sedih-sedih tau..hati  rasa lagu ni sesuai sgt dgn suNor..

suNor: thanks hati..( ayarkkkk hati mmg sengaja tau bg lagu gni ke sunor...hati jahatttttttttttttttttttt)





Screen - Bila Cinta Di Dusta


Bila cinta didusta

Hati mula gelisah

Hilang kekasih hati

Hidup jadi merana



Insan jadi idaman

Kini dimilik orang

Cinta yang diimpikan

Putus di tengah jalan

Terpaksa mengalah

Mengapa menyinta

Andainya tak setia

Tak usahlah bercinta

Jika hanya berpura

Bila hati dah jemu

Mula berpaling tadah

Tak pernah difikirkan

Orang yang ditinggalkan

Terseksa sayu pilu



Ooo...oo merayu-rayu

Ooo...oo ingin kembali

Ooo...oo meratap sayu

Tidak mungkin orang simpati

Menoleh pun tak sudi



Andainya ditakdirkan

Cintamu didustai

Pastinya kau mengerti

Seksanya perpisahan

Hanyalah ditemani sesalan


(^_^) alaNgkaH sYokNya kaLau (^_^)

alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) perbuatan happy go lucky kekal sampai ke akhir (^_^)
....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) perasaan kasih & sayang kekal sampai ke akhir (^_^)
....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) layanan semesra alam kekal sampai ke akhir (^_^)
.....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) perbualan manja kekal sampai ke akhir (^_^)
....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) gurauan senda kekal sampai ke akhir (^_^)
....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) pelukan erat kekal sampai ke akhir (^_^)
....

alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) perhubungan suci kekal sampai ke akhir (^_^)
....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) kepercayaan kekal sampai ke akhir (^_^)
.....
alaNgkaH sYokNya kaLau
(^_^) kejujuran kekal sampai ke akhir (^_^)

....
....

tapi...
....
.....
semuanya.....
...
...
ujian..
.....
.....
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....
.....
.....
semuanya....
....
....
baik ada makna rupanya..
.....
.....
ku sangkakan panas sampai ke petang..
....
rupanya airmata gugur di tengahari...(^_^)
....
....
mungkin terjadinya bersebab...
.....
....
....
sebabnya...
...
....
....
ada udang galah di sebalik mee goreng mamak..
....
...
....
arghhhhhh..
senok otak..
...
 dah dah dah...
...
...
ermmmm..
..
..
just..
wait &  see..
..
..
..
...........................................................


(^_^) sketSa paGi (^_^)

mOrning~~

arini seawal 7.20am dah tercongak dekat opis ..
ermmm sebelum nak smpi opis tu mcm biasa la mcm2 nak kena setel dulu kat rumah as rutin seorang isteri dan seorang staf gomen...
Pertamanya setel angelina dulu..bagi makan, cuci pu pu dia, collect2 sampah nnt kalau biar mau berulat plak..
then panas enjin kete ala kadar terus memecut ke opis...

ayarkkkk...

tgk meter minyak takat dah wajib di isi..
so pecut ke shell yang berhampiran jap...
apa lagi melayang RM 50 seawal pagi..uhuukkkkk
takpe itu satu keperluan ..
kalau tak isi kesian JGM 5777 nanti tersadai tepi jalan plak..

vroommmm...vrommm..vrommm lantas memecut ke opis..

bersiap sedia nak parking kete dpt sapaan dari BIG BOSS

Boss: "awal fatiha arini"
Aku: kadang2 awal Prof, kadang2 lewat..
Boss: biasa la kan perempuan..
Aku: senyuummm jer..(dlm hati apa kena mengena awal or lewat plak kalau perempuan..tgk lelaki lg lewat dr perempuan pun ramai je-alah abaikan saje boss nak melawak pepagi la tu..mesti mood dia ok pg ni..:P)

Apa aku dah merepek pagi ni..
sebenarnya ada mende lain yang aku nak tulis tapi next entry lah..
malas nak campur aduk nanti jadi rojak campur plak..
ahhhh..
bye...


Tuesday, April 26, 2011

2 beRita =(

Pagi ini, 2 berita ku terima...seorang sahabat mengadu melalui telefon & seorang melalu YM..apa yang mampu aku lafazkan bersabar kawan..kelu lidah ku untuk terus berkata-kata lagi...
Ku bersujud mohon dijauhkan derita itu..

berita 1:
Ayat-ayat kak N membuatkan airmata ku mengalir laju..
"tiha... kak N disahkan melalui SMS je & jodoh kak N tak panjang dan kak N redha.."
Ya Allah..kuatkan & tabahkan hati kak N & anak-anak..
aku kelu..terdiam seribu bahasa ..esakan tangisan kami sahaja kedengaran..
betapa kuatnya kamu kak N untuk lalui semua ini di hari mendatang...

beRita 2:
Ayat-ayat kak D yang menambahkan kepiluan di hatiku..
kak D & aku mempunyai nasib yang sama..kami melakukan treatment yang sama dan hari ini katanya dia dah tak cukup kuat untuk semua ini..semlm 25 April 2011 sepatutnya proses untuk dia melakukan ET di  hospital tapi Tuhan masih ingin menguji mereka sekeluarga..E mereka tdk dpt di transfer kerana E mereka pecah..Ya Allah ujian Mu pada hamba Mu pelbagai..tabahkan hati kak D dalam menempuh hari-hari mendatang..macam mana pulak dengan nasibku?????mcm mn dgn treatmentku akan datang????

Berita-berita sebegini membuatkan aku terfikir & merenung nasib aku hari mendatang..adakah aku mampu sekuat mereka????semoga Ya Allah engkau pertambahkan kekuatan kepada aku..ku Mohon....amin

(^_^) 29 taHun 3 buLan (^_^)

Arini ,
26 April 2011 genap 29 tahun 3 bulan suNor hidup di bumi Tuhan. Thanks Ma & Arwah Abah kerana tanpa kamu berdua siapalah suNor hari ini. Thanks kak Long yang telah membesarkan suNor selama ini.  Sampaikan ketika akal suNor kurang cerdik dulu suNor ingatkan kak Long adalah mak suNor..Kak Long sanggup gadaikan maruah diri dgn tidak berkahwin  & menolak tawaran kerja semata-mata ingin berkorban menjaga 10 orang adik-adiknya..dan kak Long..what ever happen suNor akan jaga Ma & kak Long selagi hayat kalian di bumi Tuhan ini..walaupun hubungan kita automatik putus setelah suNor berkahwin tp kita tetap boleh berhubung seandainya kalian perlukan suNor..

Tidak ada bezanya suNor yang dulu & kini....suNor hanya ingin teruskan hidup..mencari rezeki untuk melangsaikan hutang-hutang keliling pinggang & hidup bahagia sampai ke akhir hayat....Even 4 tahun kerja suNor masih tidak mampu untuk mengumpul harta.... cuma ada CLK JGM 5777 yang telah berusia 9 tahun..tapi JGM sangat berkhidmat untuk suNor hingga ke hari ini..bak kata pepatah: "harta dunia tidak penting tapi bekalan akhirat yang lebih penting" tp kalau duniawi takder harta mcm mn nak teruskan hidup untuk mengumpul bekalan ke akhirat..betul tak???? ..apa pun Thanks GOD masih memberi suNor ruang & peluang untuk terus bernafas di bumi Mu sampai ke angka 29 tahun 3 bulan..Amin

Thanks pd mereka-mereka yang ingat dan meraikan akan kelahiran ku

(^_^) tiDak puNya waKtu (^_^)

Masa itu segalanya
Kini,
aku sudah tidak punya banyak masa lagi untuk terus berfikir dan berfikir..Aku sudah penat untuk berfikir..Bagi aku masa itu terlalu singkat untuk aku lalui..apa yang bakal terjadi nanti aku terima dengan redha..Sudah sampai masanya aku membuat keputusan yang sebaik mungkin untuk diri aku..Selama ini aku banyak menjaga hati & perasaan orang..Thanks pada mereka yang pernah membahagiakan aku & tidak jemu memberi kata-kata semangat untuk aku selama ini.

Tapi, 
Demi mu sayang, ibu akan jaga kamu sebaik mungkin selagi ibu ada di bumi Allah ini..Ibu nekad kamulah segala-galanya bagi ibu sekarang..Kamulah penguat ibu sekarang..Patah tumbuh hilang akan berganti..aku tidak akan serik seandainya suatu hari nanti aku diuji dengan lebih teruk lagi kerana ujian Mu tidak akan henti buat hamba Mu yang sabar..Engkau tidak akan menguji hamba Mu seandainya Engkau mengetahui hamba Mu itu tidak mampu..

Cintai sekadar apa yg ada kerana cinta diletakkan pada rupa tidak kemana-mana..sekiranya cinta diletakkan pada akhlak, sudah pasti cinta itu mampu bertahan buat selama-lamanya..biarlah cinta aku itu kerana ALLAH..Mungkin Tuhan menginginkan aku bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, aku harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu..

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang..Bukan siapa dia sebelumnya...Kisah silam tidak perlu diungkit lagi sekiranya kamu benar-benar menyintainya setulus hati..Izinkan aku bersujud di atas sajadah cinta-Mu Ya Allah…..Selagi aku hidup…Jangan Kau tarik nikmat sujud ini Ya Allah…Di kala sujud inilah, aku menghampiri-Mu…Jangan Kau jauhkan aku untuk mendekati-Mu Ya Allah…

Kini,
ku rasakan pudar....sepudarnya bila aku mengetahui segalanya yang bakal terjadi nanti....setiap bait-bait perkataan yang ku dengar, perbuatan  & perkataan yg tertulis sering kali menjelma & terbayang di mataku..itu lah memori yang sukar ku Ctrl Alt Del hingga hujung nyawa..sampaikan setiap malam ku bangun untuk sujud bertahajud pada Mu..aku rasakan segala-galanya telah hancur..aku perlu mencari sinar baru..sinar itu adalah kamu sayang..sabar sayang, ibu tidak akan sekali-kali menunjukkan kesedihan ibu ini padamu..ibu tidak akan sekali-kali mengsia-siakan kamu kerana kamulah peneman sejati ibu & ibu perlu kuat untuk teruskan kehidupan ini...

Ya Allah, Lindungi aku dalam membuat keputusan ini..andai ini lah masa yang terBAIK engkau tetapkan pada ku..Akan aku gunakan masa ini sebaik mungkin..Thank You Allah kerana memberi kesempatan untuk aku merasai semua nikmat di bumi mu ini selama 29 tahun 3 bulan aku hidup.

Sunday, April 24, 2011

TeMaN

untuk semua sahabatku yang bergelar TEMAN..

lagu ini membuatkan tiha teringat akan seme geng2 Marine Science batch 2002-2005 KUSTEM..bnyk kenangan dgn kalian semua..

1. kenangan asrama IM bersama Azie, Fane & Diey
2. kenangan rumah sewa bersama Shae Taib , Tengku Mardiah & Airiza Zakaria
3. saat siapkan mini projek Dr Rosnan & detik perkenalan aku dgn si dia Azam Yaacob & skrg sah menjadi suamiku..Alhamdulillah ..berakhirnya cabaran Dr. K aku bawa ke jinjang pelamin..
4. saat sampling semua student Dr K. ..Nantini, Hazren, Razif, Syae, Syalindran, Airiza, Amri, dr Kemaman ke Besut dgn monitor oleh Waq, Jan, Willy & Ong
5. Saat menyiapakn program orientasi laut & persiapan dinner marine science dekat rumah Dila, Ija, Mira, Jue & lain2..
6. Saat rombongan bercuti ke kg aku kat kelate & jalan2 ke rantau panjang dgn Milah, GG & the geng
6. Saat Yoshi datang rumah mengopy segala jenis note sbb esok dah nak final..
7. Saat ada kawan2 persiapkan minda nak bawak toyol masuk dewan exam..(gler hati kering diorg bwk toyol)
8. Saat terakhir kalinya jumpa kalian semua ketika kita sama-sama memakai jubah konvokensyen pada bulan 8 2008 demi segulung ijazah yang kita perjuangkan selama 3 tahun...
9. Saat cintan cintun sepanjang pengajian yang penuh dgn kisah tersendiri..:P semuanya kenangan terindah...

Dan kini semuanya telah membawa haluan masing-masing dengan membina keluarga & kerjaya yang tersendiri..wahai teman ku sekalian..ku rindu akan kalian..rindu akan detik kita sama2 bergembira suka & duka sepanjang 3 tahun kita di KUSTEM aka UMT di mana kini menjadi tempat aku mendapat rezeki untuk meneruskan kehidupanku di bumi ALLAH ini..

ku tuju lagu ini buat kalian semua...:P




housemate syae & eja
diey takder dlm pic

detik perkenalan hati budi di pantai merang

sampling mangrove en sulong @Tumpat

Proses Persisir Pantai subjek Dr Rosnan

My sifu- Willy, Kekuk & ehem2

Geng2 RA INOS

My supervisor Prof K

kiSah duKa seOraNg saHaBat

Hari demi hari..pelbagai cerita sampai ke telinga ku dan Hari ini, 24 April 2011 sekitar jam 10am, seorang sahabat dgn langkah lemah longlai dtg duduk di hadapanku ..beberapa ketika ku lihat air jernih di matanya bergenang dan hanya menunggu masa untuk  gugur. Insan ini mungkin mencari telinga untuk berkongsi kisah duka yang dilaluinya sejak 2 3 bulan ini membuatkan aku termenung & terfikir seketika..betapa ramai lagi wanita diluar sana dianiaya & mengalami nasib yang menyedihkan..kak N..apa yang mampu saya cakap bersabarlah kak N..ini ujian yang harus kak N lalui jugak dengan anak2 kak..di mata saya akak tersangat perfect tp tuhan tetap menguji akak..akak ada anak-anak lelaki kiut miut sebagai penguat akak di masa akan datang yang mampu menjaga akak sampai ke tua..tapi saya????..walau sehebat mana dugaan itu kak N..inilah dugaan kita kak..walaupun berat & sukar..tetap kita harus lalui juga..naik turun M kebelakangan ini menjadi satu trend bagi kaum hawa..moga aku dijauhkan dr semua ini..saya mengerti & fahami apa yang sedang kak N lalui..bersabar sayang..bersabar sayang...saya ada untuk menjadi telinga untuk akak.... tangisilah sepuas-puasnya di bahu saya ...kerana untuk saya membuka pekung saya biarlah ketika saya bersama DIA..Ya ALLAH...Peliharakanlah Kak N & anak-anak beliau..Semoga ada hikmah disebalik semua yang berlaku..AMIN

Thursday, April 21, 2011

Wardah




Semalam duk kemas-kemas rumah untuk mengubat hati yang kesedihan..tetiba lagu ni berlegar-legar dalam kepala & secara spontan je dinyanyikan....apa lagi pagi ni cuba cari lagu ni nak dengar full version..biasa dulu bulan puasa cerita ni ditayangkan..masa tu kecik lagi so untuk hilangkan bosan menunggu waktu berbuka puasa layan la citer wardah ni..lagu ini seolah2 menggambarkan diriku kini..apa pun layan lagu ni je la..dalam maksudnya....

WARDAH

Aku wanita yang berpandu arah
Akal dan naluriku sendiri
Aku wanita yang diciptakannya
Berbekalkan impian murni

Laluan masa tiada kusedar
Serentak ku mengatur langkah
Mekarku di rantauan penuh duka
Atas fitnah dusta durjana

Tangisan gembira
Tangisku meronta
Bersatu dalam satu wardah
Tertawa berduka
Dan tawa gembira
Bersatu dalam satu wardah

Wednesday, April 20, 2011

Mengapa WANITA sangat ISTIMEWA

(^_^).. Bismillahirahmanirahhim
walaupun aku sibuk
Diharap
Tuhan bekalkan kesihatan tubuh badan untuk aku
Kerana aku mahu berkhidmat untuk keluargaku
Sampai aku menutup mata
Dan bertemu dengan MEREKA
Di alam BArzakh
Moga mendapat restu
Daripada suami..
Tanpa restunya bau syurga belum tentu milikku....(^_^)
AMIN


Sedikit cerita yang ingin dikongsi bersama semua!!!!

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah...

tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsema...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak semayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pampers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..

ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better...foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

Warkah untuk KAMU sayang..

Sayang,

Proses KAMU
Andai ibu diberi kesempatan untuk merasai nikmat ITU..
Nikmat mengandung,
Nikmat melahirkan anak,
Nikmat membesarkan anak,
Nikmat menyusukan anak,
Nikmat memberi didikan agama yang secukupnya, hanyalah ke jalan ALLAH..
Ketahuilah olehmu sayang bahawa ibulah insan yang paling gembira dan bahagia dimuka bumi ini...

Ibu sanggup sayang,
Sanggup untuk gadaikan & tukarkan NYAWA ibu demi mu..
Sanggup untuk berhabisan segala HARTA benda yang ibu ada demi mu..
Sanggup untuk tahankan KESAKITAN yang ibu terpaksa lalui hanya semata-mata ingin perjuangkan mu..
Sanggup untuk BERLAPAR demi mu..
Kesanggupan ibu ini mengatasi segala-galanya sayang..
Penat lelah ibu ketepikan demi berikhtiar untuk mendapatkan mu sayang..

Andai KAMU ADA sayang,
Ibu akan sorok segala penat lelah ibu..
Ibu akan simpan setiap KEDUKAAN ibu sepanjang ibu perjuangkan KAMU..
Kerna ibu tidak mahu KAMU tahu
betapa SUKARNYA ibu lalui hari demi hari hanya untuk perjuangkan KAMU..

Apa yang ibu ingin lakukan ..
Hanyalah MEMBELAI KAMU sayang..
MENDODOI KAMU..
Memberi KASIH SAYANG secukupnya…
Sepanjang hidup ibu..

Tapi..
IBU AKUR SAYANG...
Ibu belum diberi peluang untuk merasai semua ini lagi..
Ibu berharap..
Berharap & akan terus berharap
Memohon & akan terus memohon..
Yang suatu hari nanti,
KAMU ada untuk ibu..

Amin

Tuesday, April 19, 2011

(^_^)..deGiL (^_^)

usahlah dikau bersedih tuan empunya mata hanya kerana hal ini..
bersedihla tatkala engkau mengadap ILLAHI
19 April 2011
3.20pm

Bakpo la yang 'mung' ni degil sangat..dah 5 kali 'mung' mintak..bo bo la kalau orang dok wi tu....orang kata dokleh tu.....dokleh la..yang 'mung' duk mintak acap2 kali tu bakpo..tak pehe baso ko..rasanya ngaji tinggi dah...sia2 la 'mung' bulih degree prabih pitih mok bapok kalau hok tu pun 'mung' dok pehe...bakpo la payah pehe sangat 'mung' ni...degil sungguhla 'mung' ni...haipppp 'pang' sebijik baru tau...tgk ckit ckit nak jerik..ckit ckit nak jerik..letih otak sungguh la aku main ngan 'mung' ni..nak jerik sokmo..jerik ko nama dio pun dok tau la aku...ikut pandai 'mung' ah nak jerik gak..malas aku nak pujuk2nya..aku banyak kijoan lain lagi nak kena buat..padan duk layan ke 'mung' je..eRmmm...

slurrrrppppp MEE UDANG...

Kedai Mee uDang Mak Jah Kuala Sepetang
semlm tdo sampaikan terbawa-bawa dlm mimpi..teringin sangat nak makan mee udang la gamaknya....dah le perut tgh krukk kraakkk krukkk krakkk bunyi kelaporan ni... so  tengok la pic maGgi Ketam Umar Kopitiam..tup tup belek2 pic jumpa lagi pic geng2 INOS pegi makan Mee Udang Kuala Sepetang masa g famili day bukit merah..terus pecah liur nak mamam mee udang..masa tu adik ipar kahwin dokleh nak join diorang g sekali..argghhh laporrrr...tu rasa macam nak buat keje giler je drive kete g sana & jalan2 cari makan tempat2 lain yang best2 lagi..mula la kalau tak dapat nak penuhkan keinginan sendiri rasa macam nak memberontak..tapi apa daya aku..seorang wanita, surirumah, seorang pekerja utk diri sendiri..agak2 bila la bulis curi masa nak g makan mee udang ni..2 tahun dah duk teringat & sebut je..apa pun layan pic je la..sampai semalam termimpi mimpi makan mee udang ..sedapnya..slurrrpppp..

mee udang
nasi goreng udang

arGhhhhhhhhhhh nak mamammmmmmm...

Monday, April 18, 2011

1 haRi 3 ceRiTa (^_^)

17 APRIL 2011

3 berita berbeza
3 masa berbeza
3 situasi berbeza
dan
3 cerita berbeza!!!!
SEMUANYA CERITA KESEDIHAN
Cerita yang bermain dengan emosi
yang mampu mengalirkan
AIRMATA si pencerita..
kita semua di uji..
yang membezanya kita..
jalan cerita yang berbeza..
di ceritakan kepada aku
kenapa AKU MENJADI PILIHAN mereka????
KENAPA???
KENAPA???
KENAPA???
adakah AKU ni cukup sempurna di mata mereka????
sempurnakah aku????
tiada SIAPA yang sempurna..
melainkan ALLAH...
aku hanyalah hamba ALLAH
yang sungguh naif di bumi NYA

3 situasi:
1. seawal 8.15am seorang hamba ALLAH mengajukan apa yg di alami & dirasai
2. dipertengahan hari sekitar jam 12.20pm 1 lagi situasi & masalah diluahkan
3. dan di kala jam 4.30pm another cerita dikongsikan 
adakah sebelum mereka meluahkan...
mereka tau kondisi aku????
pastinya..
sudah semestinya..
mereka tdk mengetahui apa yang aku lalui
tp ingatlah ALLAH sentiasa ada bersama hambanya
mintalah padaNYA
mohonlah padaNYA
berceritalah padaNYA
insya-ALLAH
pasti ada ruang & peluang pada kita
wahai kaum wanita
iaitu sahabat-sahabat ku semua
apa yang kalian lalui
apa yang kalian rasakan
apa yang kalian sedihkan

aku jua terlebih dahulu lalui
aku jua terlebih dahuli rasakan
aku jua sudah penat untuk bersedih
ku jua sudah penat untuk tangisi semuanya

berdoalah padaNYA


cukuplah kita tangisi tatkala kita berhadapan denganNYA
mohonlah segala petunjuk dariNYA
kerana hanya DIA yang mampu membantu kita
insan yang cukup lemah ini..





semua orang hanya mampu suruh kita BERSABAR seandainya mereka mendengar..
tapi hakikatnya kita yang lalui..
hanya diri kita yang LEBIH mengetahui apa yang terjadi dlm diri kita..
apa yang aku mampu lakukan dan khabarkan kepada kalian sahabatku..
bersabar kita semua..
pastinya semua yang berlaku
ada hikmah yang tersendiri.
yang tuhan telah tetapkan pada kita..

"kata-kata sabar"
"ada hikmah di sebalik sesuatu yang terjadi"
"pasti akan ada sinar untuk kita"
'itulah yang sering menjadi penguat kepada aku untuk akhiri sisa sisa kehidupan ini'

ku mohon..
kalian jua begitu
bersabarlah sahabatku
aku ada untuk kalian
seandainya kalian perlukan...biarlah ku sembunyi apa yang ku sedang lalui
janji hati sahabatku semua
mampu gembira pabila kalian luahkan..
ingatlah
FATIHA ada untuk kalian
dan
yang paling penting

INGATLAH
TUHAN MAHA MENDENGAR RINTIHAN KALIAN SEMUA...

YA ALLAH
LINDUNGI SAHABAT-SAHABATKU SEKALIAN
AMIN..

Saturday, April 16, 2011

di -

7.00pm
16 April 2011
dePaN tV
ajukan soalan....
Soalan di tolak...
Ermmmm..
Kecewa...
rayuan di  tolak lagi...
so tak dapat nak bersama-sama...
pasembor..
nasi kapitan..
ke rumah kawan-kawan...
ku terdiam..
...
...
...
tak terkata
ermmmm...



(^_^)

Wednesday, April 13, 2011

(^_^) bEggiNg (^_^)

i`m begging you...
i`m begging you...
i`m begging you...
i`m begging you...


Allah.
saya hanyalah hamba. Yang kecil lagi hina. Tak berdaya. KepadaMu saja hamba kembali dan mengadu.

Allah.
berikan petunjuk dan jalan Mu yang lurus. Berikan ketenangan hati dan jiwa. Jauhkan hamba dari syak wasangka terhadap manusia.

Allah.
engkau maha pengatur dan berkuasa, kuatkan hati dan raga ini hanya dalam kebaikan di jalan Mu. Dan untuk semua yang menyakiti hamba..

Allah.
engkau saja yang mampu membalasnya. Jauhkan kesedihan yang masih setia menemani ini. Dan berikan hamba optimisme. Dekatkan kebahagiaan dan mimpi mimpi yg nyata dan indah.



Tuhan
ku mengadu...
ku berserah...
ku memohon...
padaMu

pada mereka..
aku merayu
i`m begging you..
please..
for me..
for us..

AMIN


Monday, April 11, 2011

joHan teNis 2011

Kamilah JUARA TENIS antara PTJ 2011...

8-9 April 2011 : Berpanas..Berhujan akhirnya Kejohanan Tens Antara PTJ telah berlangsung..Seramai 8 PTJ mengambil bahagian dlm games ni..(walaupun 4 kali je sempat turun trainning pukul2 bola sengsorang sbb partnet takder) tp berbaloi..:P


Muka suci bersih lagi sebelum berpanas & berhujan
Jumaat 8 April- Sangat berbaloi la aku berpanas sampaikan sunburn lengan & muka..pedih weii time nak mandi & cuci muka amik air semayang..Terik mentari atas kepala games jam 2.30pm after solat jumaat..mau tak sunburn..fuhhhhhhhhh...tapi sunburn pun tetap puas hati dapat kalahkan team double wanita FASM (8-5)...Game ke-2 terpaksa tunda ke esokkan hari sbb dh maghrib. Nak main malam tapi pihak lawan takleh mai sbb yg takdpt nak dielakkan.. Diskus punya diskus main keesokkan arini seawal jam 7.30am..

Sabtu 9 April- Game ke -2 diteruskanseawal jam 7.30am (main dlm gerimis) dgn melawan FST dan kami menang lagi (8-6).. Tanpa berehat panjang games ke -3 melawan Pendaftar diteruskan dan sekali lagi aku menang besar (8-3)..Akhirnya team kami dapat mara ke separuh akhir bertemu dengan FMSM. Masa lawan FMSM ( main dlm hujan renyai-renyai) aku tewas (4-8)..takpe rezeki tak berpihak pada aku masa tu maklumla dari pagi 3 games dah main...berentap punya berentap akhirnya sekali lagi team kami menang melawan FMSM dan kami berjaya mara ke peringkat AKHIR dan bertemu semula dengan team PENDAFTAR yang kalahkan kami dalam kumpulan...Aku lawan semula dengan team wanita pendaftar dan sekali lagi menang dengan mata yang sama masa dlm kumpulan (8-6) ( walaupun main dlm renyai-renyai).. Strategi dan kerahan tenaga mula dibuat oleh team2 kami & akhirnya kami MENANG ditangan PENDAFTAR dengan mata besar (3-2) sekaligus merangkul JOHAN TENIS 2011...
Kamilah JUARA 2011


Tahniah diucapkan kepada semua team....:JOJO, SHUK, AZAM(my hubby), SHAHNON, WAFI, AZRI, HAFIZ, KAK HANNA , AKU & ZURA. TQ banyak2 pada boss kami Prof LOKMAN sbb bagi keizinan kepada kami trainning time opis hour selama 2 minggu...( tapi aku sempat turun 2 kali je )

Diharap tahun depan team kita mampu untuk mempertahankan kejuaraan ini lagi...chaiyok..chaiyokk..chaiyokkk...

So layan je la pic sepanjang kejohanan ni berlangsung yer..macam2 aksi & ragam...


Semangat nak main punya pasal sampaikan breakfast pun tak sempat
belasah makanan urusetia & ngap tepi longkang je 

Game Penentu AZAM & SHUK
Akhirnya AZAM & SHUK menang & mereka shuffle seround
     
Aku & Hubby -1 team

Kami belasah JAMBU LOVE

Kenangan TENIS 2011

suNor




Thursday, April 7, 2011

toucHing viDeo

One Born EveRy MiNuteS

senyuaman si kecil mampu merobek seluruh jantungku..
Ya Allah
Ku Mohon
Wahai suami & bapa2 sekalian,
hargai lah ...
setiap detik,
setiap ketika,
setiap saat,
tatkala isteri anda...
bertarung nyawa,
melahirkan KETURUNAN anda..
itu lah kelebihan yang kalian ada..
jika ingin dibandingkan dgn "ORANG" lain..
hargai sepenuhnya..
detik "ITU"

see this video: so touching :

oRang baRu vs oRaNg laMa


 




aRini...
7 april 2011..
daPat beRita laGi..
baKal daPat sepuPu in Law baRu...
taHniah buat SU & pokSu Li,
taHniah juga buAt mirah, ilah , amalia & izat ...
kalian semua akan dapat adik baru dlm famili..
Nor tumpang gembira dengan kalian semua..
Nor doakan agar semuanya selamat..
dan
Su sihat ..
jaga diri & baby elok2..
amin...


                                                    

                                       
daN  

kak Miha & famili

aRiNi..
7 April 2011..
hepi 43th birthday kak MiHa..
have a great day my dear sis..
apa pun yg jadi..
suNor tetap sayang kak...
kak jaga diRi baik2 yer..
kalau kak perluKan apa2..
kak call or SMS je suNor..
walaupun suNor jauh..
kak sekeluarga tetap di hati suNor..
suNor windu akan semua..
rindu akan semua anak2 che wail & wan jah
rindu kakak2 & abg2..
rindu kesemua anak2 buah suNor ..
rindu untuk berkumpul reramai..
Steamboat masa birthday kak Miha @ tupai-tupai 2009
get together mcm dlu-dlu...
tapi..
apa daya kita..
daRi kejauhan
hanya doa ...
yang mendekatkan suNor pada semua..
moga kalian semua..
sihat & bahagia
bersama famili masing-masing
amin...

 
birthday celebration 7 April 2009 @ restoren tuPai-tupai
kecerian kami adik beradik perempuan 6/8






Wednesday, April 6, 2011

....uNtuk tataPan PaRa iSteRi.....

KiSah PeNgaJaRan
WaSiaT utk IsTeRi TeRsaYaNg


Ya Allah
Moga Aku mendapat pengampuan daripada suamiku..
Syurgaku terletak di telapak kakinya..
Ampun & Maafkan daku..
Amin...



Kisah Benar Untuk Renungan Kita Bersama ( copy from member)..Thanks



Kira-Kira 15 hari yang lalu, seorang hamba Allah (si A),telah pun kembali ke rahmatullah secara mengejut (kerana sakit jantung).Allahyarham adalah merupakan seorang yang amat dihormati dan disegani di kampung beliau.

Semasa jenazah Allahyarham diletakkan di ruangtamu rumahnya sementara menunggu untuk diuruskan oleh saudara mara dan sahabat handai, isteri Allahyarham tidak berhenti-henti meratapi jenazahnya sambil merungut-rungut.
Si penulis (penulis asal cerita ini) yang kebetulan anak saudara Allahyarham, ada di sebelah balu Allahyarham pada ketika itu.Beliau merasa amat hairan dengan sikap balu arwah itu. Si balu sepatutnya membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk dihadiahkan kepada arwah.Kira-kira 10 minit kemudian, kakak ipar arwah (kakak balunya)pun sampai.
Beliau turut merasa hairan dengan sikap adiknya yang meratapi dan merungut itu, lantas beliau melarang adiknya berbuat demikian sambil bertanya akan sebabnya.

Antara jawapannya ialah:

Suaminya tidak membuat surat wasiat (yang sebenarnya ada).Tanah pusaka milik suaminya tidak sempat ditukarkan ke nama beliau dan anak-anaknya. Suaminya tidak sempat memindahkan saham syarikat suaminya bersama-sama adik-adiknya kepada beliau (Allahyarham memegang saham sebanyak 50% dan 5 orang adik-adiknya memegang 10% setiap seorang).

Untuk makluman, arwah adalah seorang yang agak berjaya dalam perniagaannya.

Syarikat yang diuruskan oleh arwah sangat maju dewasa ini.Di samping itu, arwah memiliki kira-kira 12 ekar tanah dipinggir Putrajaya dan kira-kira 50 ekar di sekitar kawasan Sepang/Dengkil.

Setelah seminggu arwah dikebumikan, peguam arwah memanggil waris-warisnya untuk dibacakan surat wasiat arwah. Penulis juga turut dipanggil tanpa mengetahui akan sebabnya. Allahyarham mempunyai 4 orang anak, yang sulong masih lagi bersekolah di tingkatan 4 manakala yang bongsunya berusia 6 tahun.

Antara kandungan surat wasiat Allahyarham ialah: 30% syer perniagaannya diserahkan kepada anak saudara perempuannya yang juga ahli perniagaan,dan 20% lagi diagihkan sama rata kepada anak-anaknya dengan anak saudara perempuannya sebagai pemegang amanah.

Tanah pusakanya seluas 10 ekar di pinggir Putrajaya dibahagikan sama rata kepada anak-anak perempuannya (2 orang) dan 2 ekar untuk anak saudara lelakinya yang juga pemegang amanah untuk anak-anak perempuannya.

Anak-anak lelakinya yang berumur 14 dan 10 tahun, diberikan tanah 15 ekar seorang dengan saudara lelakinya sebagai pemegang amanah.Saham-sahamnya diserahkan kepada anak-anaknya dan dibahagikan mengikut hukum syarak, dan diuruskan oleh saudara perempuannya yang diberi 20%.

Wang tunainya di bank (persendirian diamanahkan kepada kakaknya untuk menampung pembiayaan anak-anaknya jika isterinya tidak berkahwin lagi.
Jika isterinya berkahwin lagi, beliau meminta peguamnya meminta mahkamah memberikan hak penjagaan anak-anaknya kepada kakaknya. Rumah dan tapak rumahnya diwakafkan untuk anak-anak yatim Islam dan sebuah surau,dan hendaklah diserahkan kepada Majlis Agama Islam.
Harta-hartanya yang lain iaitu 2 buah kereta diberikan kepada adik lelakinya yang ketiga dan kelima; manakala baki tanah 20 ekar dibahagikan sama rata kepada adik-adik dan kakaknya.

Setelah selesai wasiat tersebut dibaca, isterinya membantah keras kerana tiada satu pun harta yang diserahkan kepadanya melainkan sebuah proton saga yang tidak dimasukkan dalam wasiat tersebut (yang memang digunakan oleh isterinya).

Belum sempat isterinya terus membantah, peguam Allahyarham membacakan satu kenyataan mengenai isterinya yang terkandung dalam wasiat itu.

‘Isteriku tidak akan kuberikan apa-apa kecuali pengampunan. Terlalu banyak dosanya kepadaku. Maka pengampunan adalah hadiah yang paling berharga.’

‘Tidak pernah aku merasa masakannya sejak mula berkahwin walaupun pernah aku suarakan. Tiada belas kasihan terhadap aku, baik semasa sakit apatah lagi jika aku sihat.’

‘Herdik dan tengking kepada aku dan anak-anak adalah lumrah.. Keluar rumah tidak pernah meminta kebenaran daripada aku. Makan dan minum anak-anak adalah tanggungjawab bibik (pembantu rumah).K ain bajuku tidak pernah diuruskan, dan yang paling menyedihkan, tiada mahunya dia mendengar pandangan dan nasihatku untuk kesejahteraan rumahtangga.’

‘Kebahagiaan aku selama ini hanya dengan amalanku,tugas seharianku,anak- anakku dan adik-beradikku, terutama kakakku (yang sebagai pengganti ibu).’
Selepas peguam Allahyarham membacakan kenyataan itu,barulah penulis faham mengapa balu Allahyarham begitu meratap dan merungut semasa berada disisi jenazahnya. Marilah kita renungi bersama.Semoga dengan apa yang terjadi di atas,akan memberikan satu pengajaran yang berguna kepada kita sebagai umat Islam
-she should be thankful…. . she got the forgiveness from her husband-